Bangkwang, Kanchanaburi, Bangkok!
Door: Anouk
Blijf op de hoogte en volg Anouk en Johanneke
22 Maart 2009 | Thailand, Bangkok
Heb veel gedaan de laatste 3 dagen! Woensdag na de middag aangekomen in bangkok. Weer opzoek gegaan naar een guesthouse op Khoa San Road slaap nu voor 180 per nacht en de kamer is erg schoon! Savonds ben ik heel toevallig die Japanner weer tegen gekomen op Khoa San. Hij vertelde dat zijn camera ook was gestolen in Phnong Phen(cambodia).. Dus het gebeurt echt vaak!! Hij ging die avond naar huis en ik ben nog wat gaan shoppen en daarna gaan slapen. Tenmiste dat wou ik.. Heb bijna geen oog dicht gedaan omdat ik zo zenuwachtig was dat ik de volgende dag naar de Gevangenis BangKwang ging.
In de beruchte Bangkwang Prison in Bangkok zitten een aantal Nederlanders vast. Voornamelijk omdat zij ervan worden verdacht iets met drugs te maken te hebben. In de ogen van de Thai is het erger om in drugs te handelen, dan iemand te vermoorden. Met moord doe je 1 persoon kwaad, en met drugs de hele beschaving. Vanuit dat oogpunt hangt je, als je wordt opgepakt vanwege drugszaken, levenslang of doodstraf boven het hoofd.
Zonder zelf een oordeel te hebben over de reden waarom een persoon gevangen zit, en of hij wel of geen steun verdient, heb ik Adriaan bezoek gebracht. Iemand die iets doet wat niet mag, moet gestraft worden, is mijn mening. Wat die straf moet zijn, daar heeft ieder zijn eigen idee over, maar wat ik weet van de gevangenen in Bangkok vind ik niet juist. Voor drugssmokkel kun je in Thailand 100 jaar gevangenisstraf krijgen, wat zoveel betekent als in werkelijk mensonterende omstandigheden verblijven tot de laatste dag dat je leeft.
Adriaan en zijn vrouw zijn 7 jaar geleden opgepakt omdat de man aan wie Adriaan een kamer verhuurde in bezit was van ruim 3 duizend XTC pillen. Inprincipe had hij er dus niks mee te maken. Maar volgens de Thaise regering is Adriaan (mede)schuldig omdat hij de eigenaar was van het huis.
Hier het verslagje van die dag:
Dus met weinig slaap de volgende dag om half 7 uit me bed en om 7 uur zat ik aan het ontbijt. Ik wist niet precies hoelang het rijden was en om half 10 was er bezoek uur.
Veelste vroeg aangekomen bij de gevangenis ben ik wat in de buurt gaan rondlopen en heb stiekem foto;s gemaakt van de buitenkant. Kan niet erg veel zien omdat er een dikke muur voor zit. Om op bezoek te kunnen gaan moet je een formulier in vullen en een kopie van je paspoort afgeven. Op het formulier moet je invullen dat je familie bent anders kom je er niet in. Heb ingevuld dat ik een nichtje was en toen moest je alles weer in leveren en wachten tot je je formulier weer terug krijgt. Ik heb in het restaurantje wat eten voor Adriaan gekocht. Rijst, kippepoten, een of andere thaise curry met kip, varkenvlees en een grote zak koekjes. Dit werd ingeseald en de naam en gebouw nummer werd er op geschreven. om half 10 werd er wat opgeroepen in het thais en ik mocht me papier ophalen en naar de andere kant van de weg, de gevagenis in. Ik moest alles afgeven alleen pen, papier en het eten mocht ik mee nemen. Alles word nagekeken en je word gefoullieerd als je naar binnen gaat. Toen kwam ik bij een hele grote gouden deur en mocht ik naar binnen. Ik kwam uit in een soort straatje met aan allebei de kanten allemaal telefoons. Je zit allemaal naast elkaar met een kleine afscherming voor mij zat er een glas plaat en daar achter tralies en daar achter een meter niks en dan weer tralies en daar zou dan adriaan komen te zitten. Daar zat in dan met mijn mandje pen en papier. Achter mij kwamen er af en toe gevangenen met een bewaker uit de gevangenis met dikke kettingen aan hun benen. na 20 min was er nog steeds niemand en na een half uur stond er een lange man voor me neus. Adriaan ging zitten en was erg vrolijk en entousiast. Wat mij erg verbaasde! Ik wist in het begin niet goed wat ik moest zeggen maar Adriaan is een goeie kletserd dus dat kwam goed uit.
We praten over van alles. Hoe het leven binnen is, hoe het leven buiten is, wat ons werk is (was), wat onze toekomstplannen zijn, hoe hij zijn dagen doorbrengt in de gevangenis, hoe ik mijn dagen doorbreng op reis, hoe Adriaan daar verzeild is geraakt, hoe zijn gezondheid is, hoe hij zich geestelijk goed houdt, en nog veel meer!
Elke zin die ik te horen krijg maakt indruk, is onvoorstelbaar, ongelofelijk, onwerkelijk, maar toch is het echt zo dat hij in dat leven zit.
Normaal is het zo dat je met 25 man op 1 cel zit. In de gevangenis is geld "verboden" maar zonder geld kun je niet leven. Ze betalen de bewakers een keer in de maand geld zodat ze met minder man in een cel mogen zitten. Dat is dus wat Adriaan doet met 10 andere buitenlanse gevangenen. zo hebben ze wat meer ruimte. Adriaan zat voorheen ook met Hans Zegers op cel. Maar omdat hij is uitgeleverd aan nederland zit hij weer als enige nederlander in Gebouw 6. Hij vind het erg fijn dat hij weer wat nederlands kan ouwehoeren en praten over nederland en de normale dingen. Adriaan spreek en SCHRIJFT (ongelovelijk) inmiddels Thais. Ja je moet toch iets doen. Er worden geen cursusen of andere dingen aangeboden dus ze moeten zich zelf bezig houden. Om 7 uur worden ze met 1000 gevangenen naar buiten gegooid en zitten ze tot 4 uur in de enorme hitte! Adriaan heeft zelf van een bezemsteel en beton (gekocht van de bewakers) een fitness apparaat gemaakt. Ze kunnen kokene en sinds kort verkopen de bewakers wat groenten. Alle soorten misdrijven zitten door elkaar, hij vertelde dat hij goed kon opschieten met een Thai. Naar een jaar vroeg Adriaan waarom hij eigenlijk zat. Hij had zijn vrouw en kind vermoord. Nou lekkere vrienden heb je dan. Meestal weet niemand waarvoor iemand zit. Alleen drugzaken weet iedereen. Adriaan zegt ook ik wil het geen eens weten. Als ik hoor dat iemand een verkrachter is dan kan ik niet meer gewoon na iemand kijken. En weet ik zeker dan ik veel sneller ruzie heb en dat wil ik niet.
Adriaan heeft ook zijn mindere momenten gehad. Hij heeft blaaskanker gehad en er was geen geld om hem te helpen. Toen had hij het wel even gehad. Maar zijn vrienden hebben geld ingezameld zodat hij geopereerd kon worden en chemo's heeft gehad. Hij is nu helemaal schoon. Hij zegt: Ik blijf gewoon lachen en probeer van elke dag iets anders te maken. Soms ga ik eerst eten en dan fitnessen en daarna koken. En de andere dag doe ik het weer helemaal anders. Anders word je helemaal gek. . in de gevangenis).
Over het algemeen ziet hij alles heel positief en heeft hij zin om naar huis te gaan (het is zo dat als je 8 jaar hebt gezeten, je de rest van je straf in Nederland uit mag zitten. Omdat er in Nederland geen levenslang voor drugs-zaken staat, is hij dan dus vrij!!! Ik vind het zo knap dat je in zo een situatie zo positief in het leven kunt staan.
Het gesprek heeft heel veel indruk op mij gemaakt en mocht je ooit in Bangkok zijn, ga dan langs!! Alleen natuurlijk als je echt geinteresseerd bent, want er komen helaas ook toeristen langs die alleen maar even 10 minuten gevangenis komen kijken!!! Niet te geloven!
Mocht je er meer over willen weten, dan vertel ik je dat graag als ik thuis ben!
Dis was dus allemaal donderdag! Vrijdag heb ik een tour geboekt naar de Floating Market en de Tiger Tempel! Dit was echt helemaal super! Werd om 7 uur opgehaald en zijn toen vertrokken richting Kanchanaburi! Eerst in een bootje zelf door de markt! Ik keek mijn ogen uit, allemaal oude vrouwtjes die van alles verkochten! Daarna mochten we nog een uur rondlopen op de markt er om heen. Daarna hebben we geluched en heb ik 2 vrouwen ontmoet uit Eindhoven. Daarna naar de tiger tempel. Zie foto's.
Zaterdag ben ik naar de grootste markt geweest in Bangkok met die Marijke en Joke uit Eindhoven. Dit was erg warm en na een tijdje lopen zijn we gaan afkoelen in de L.L Shopping Mall die er naast was! Leuke jurkjes en tassen gekocht!
Vandaag ben ik al mijn geld aan het opmaken =D en aan het wachten tot ik om 8 uur word opgehaald om naar het vliegveld te gaan. Waar ik helemaal geen zin in heb! En dan is de Grote Reis waar ik zo lang op heb gewacht al weer afgelopen Helaas! Maar we kunnen jammer genoeg niet altijd vakantie houden!
Ik heb echt een super tijd gehad en ik zou het allemaal zo weer over doen!! In India hebben we leuke en mindere dingen meegemaakt maar Thailand heeft me wel geholpen om bepaalde dingen te verwerken. Je ziet zo veel mooie dingen en het is zo'n mooi relax land. Dan denk je niet snel aan de nare dingen en dat heeft me goed gedaan. Super veel leuke mensen ontmoet en iedereen heeft wel weer een ander verhaal! Vind het erg jammer dat ik zo kort in Cambodja ben geweest maar gelukkig heb ik de dingen gezien die ik wou zien. Ben nog lang niet uitgereisd en het volgende avontuur volgd hopelijk snel!!
Bedankt voor alle berichtjes en intresse!!
TOT MORGEN!!!!!!
xxxx
Hier het verslagje van die dag:
Bedankt voor alle berichtjes en intresse!!
TOT MORGEN!!!!!!
xxxx
22 Maart 2009 - 08:53
Antoinette:
Nou Anouk de laatste dagen waren dus nog ontzettend druk voor je.Jammer dat je reis er weer op zit.Wens jou in ieder geval een goede reis en hoop je binnenkort eens weer te zien.
Groetjes Antoinette -
22 Maart 2009 - 08:58
Lian:
Erg leuk en interessant om te lezen, erg indrukwekkend lijkt me dat om met Adriaan te praten..
Goede Reis,
Liefs,
Lian -
22 Maart 2009 - 10:30
Freddy En Gerrie:
Nou Anouk wat een ferhaal weer!!!
wat sal het saai sijn thuis....
goede reis en tot straks
dikke kus!!!!!!!!!!!! -
22 Maart 2009 - 12:44
Johanneke:
Heeeeeee dude ;-)
Hele goeie reis en ben benieuwd om je verhalen te horen over Bangkwang Prison..
See you tommollow!!!
XX -
22 Maart 2009 - 12:45
Joh:
Ooh en een super goeie reis he!!
Hoop dat je net zo relaxt zit in het vliegtuig als ik laatst:D
Tjoo X -
26 Maart 2009 - 12:48
Joke En Marijke:
Hoi Anouk, We zien dat je goed bent aangekomen :) Fijn om thuis te zijn maar je laat ook heel wat moois achter. We zijn in hotel Baan Pim geweest - dank zij jouw adres - zitten nu sinds vandaag op Pai in een hutje aan de rivier :) Kei mooi hier maar Hot Hot Hot ;0
Alles is hier heet dat weet je. We willen vanuit hier naar Cambodja endan nog even zuiden. We zullen zo af en toe aan je denken. Als je nog tips hebt - graag oponze site. Misschien over Cambodja.
Anouk Liefs van Joke en Marijke